سوخت‏ و ساز چربى‏ ها

سوخت‏ و ساز چربى‏ ها

سوخت‏ و ساز چربى‏ ها: تعدادى از تركيبات شيميايى مختلف غذاها و ساختمان بعضى از قسمت‏هاى بدن را تحت عنوان چربى‏ها طبقه‏ بندى مى‏نمايند و اين چربى‏ها عبارتند از: ۱-…

این مطلب توسط ادمین در تاریخ 02 ام سپتامبر 2018ارسال شده است.

جهت مطالعه سوخت‏ و ساز چربى‏ ها به سمت پایین اسکرول کنید.

سوخت‏ و ساز چربى‏ ها

سوخت‏ و ساز چربى‏ ها

سوخت‏ و ساز چربى‏ ها: تعدادى از تركيبات شيميايى مختلف غذاها و ساختمان بعضى از قسمت‏هاى بدن را تحت عنوان چربى‏ها طبقه‏ بندى مى‏نمايند و اين چربى‏ها عبارتند از: ۱- چربى‏ هاى خنثى كه آنها را ترى‏گليسيريد نامند. ۲- فسفوليپيدها. ۳- كلسترول و مواد ديگرى كه داراى اهميّت كم‏ترى هستند.

از نظر شيميايى اسيدهاى چربى كه حدّ وسط چربى‏هاى خنثى و فسفوليپيدها مى‏باشند چربى اصلى به‏شمار آمده و اسيدهاى آلى ناميده مى‏شوند كه از مهمترين آنها به‏عنوان مثال، مى‏توان به اسيد پالميتيك اشاره نمود.

چربى‏ها در بدن بيشتر به مصرف ايجاد انرژى مى‏رسند از اين لحاظ عمل آنها مثل عمل هيدروكربورها است.

ساختمان شيميايى ترى‏گليسريدها (چربى‏هاى خنثى): در اين مبحث هدف نشان دادن توليد انرژى به وسيله اسيدهاى خنثى مى‏باشد كه مهمترين آنها اسيد استئاريك، اسيد اولئيك و اسيد پالميتيك است.

چگونه چربى‏ها وارد خون مى‏شوند؟

به‏ طور كلى تمام چربى‏هاى غذاها از راه لنف جذب مى‏شوند، باستثناى اسيدهاى چرب كه مى‏توانند از راه سيستم باب (كبد) جذب شوند. اما اين قسمت جزء كوچكى از غذاها به‏شمار مى‏آيد.

در مجراى گوارش قسمت عمده ترى‏گليسيريدها شكسته، به گليسيرول و اسيدهاى چرب تبديل مى‏شوند. پس از عبور از مخاط روده دوباره به صورت ترى‏گليسيريد درآمده و به شكل قطرات كوچك به اندازه نيم تا يك و نيم ميكرون كه به نام شيلوميكرون هستند، وارد لنف مى‏گردند. بلافاصله مقدار كمى از پروتئين موجود در لنف جذب ديواره خارجى شيلوميكرون‏ها شده تا بر پايدارى عمل تعليق بيافزايند و از چسبيدن به يك‏ديگر جلوگيرى نمايند.

اصولا تمام كلسترول و فسفوليپيدى كه از مجراى گوارش جذب مى‏شود با مقدار كمى فسفوليپيد كه دائما مخاط روده را مى‏سازد. وارد ساختمان شيلوميكرون‏ها مى‏شود و سرانجام از وريد، داج و زيرچنبرى به خون وريدى مى‏ريزند.

مخازن چربى در بدن‏

قسمت عمده چربى بدن در بافت چربى و كبد ذخيره مى‏شود، در كبد غالبا مقدار زيادى چربى هميشه وجود دارد. عمل عمده بافت چربى ذخيره ترى‏گليسيريدها هستند تا اگر روزى مورد احتياج واقع شوند از قسمت‏هاى ديگر بدن براى ايجاد انرژى به كار روند.

قسمت عمده چربى در زير جلد، به‏ عنوان عايقى براى بيشتر حيوانات ذخيره مى‏شود و قسمت‏هاى ديگر مخازن چربى را چنان‏چه به بعضى از آنها قبلا نيز اشاره شده است مى‏توان شكم، پهلوها، سرين، دور قلب، داخل شكم و به‏ طور كلى در بيشتر اندام‏هاى بدن نام برد. ناگفته نماند ذخاير چربى در بعضى‏ ها در قسمت تحتانى شكم آن‏قدر جمع و خودنمايى مى‏كند كه بى ‏شباهت به دمبه گوسفندان نيست، منتهى او در عقب و اين در جلو است.

سلول‏هاى بافت چربى فيبروبلاست‏هاى تغيير شكل يافته‏اى هستند كه قادر به ذخيره هشتاد تا نود و پنج درصد ترى‏گليسيريدهاى خالص، در خود مى‏باشند.

يكى از راههاى ذخيره چربى در بافت‏هاى بدن، بدين طريق به وجود مى‏آيد كه هرگاه مقدار كربوهيدرات ورودى (مواد قندى نشاسته‏اى) بيش از حدى باشد كه بلافاصله به انرژى بدل گشته يا به صورت گليكوژن ذخيره شود، اين مقدار بيش از حد خيلى سريع به ترى‏گليسيريد تبديل شده و در بافت‏هاى اضافى چربى انباشته مى‏شود.

هنگام سنتز ترى‏گليسيريدها يعنى زمانى كه ترى‏گليسيريدها ساخته مى‏شوند فقط حدود

پانزده درصد از انرژى گلوكز به صورت حرارت از بين مى‏رود و بقيه هشتاد و پنج درصد آن به ترى‏گليسيريد ذخيره منتقل مى‏شود. در اينجا به اين مهم مى‏توان پى برد كه مواد كربوهيدراته (قندى) براى به وجود آوردن چربى‏ها داراى اهميت خاصى مى‏باشند، لذا خوردن غذاهاى شيرين عامل مهمى در پيدايش چربى و ذخيره آن در بدن مى‏باشد.

پروتئين‏ها يا مواد گوشتى نيز در تبديل چربى اهميت خاصى داشته و به زودى مى‏توانند به صورت ترى‏گليسيريد درآمده، در بافت‏هاى چربى ذخيره شوند. لذا وقتى‏كه رژيم غذايى فردى بيش از اندازه احتياج بافت‏هاى بدن وى باشد، به‏خصوص پروتئين آن به آسانى قسمت عمده چربى بدن را تشكيل خواهد داد كه چاقى مزاحم در پى آن است. هنگامى كه مصرف چربى‏ها براى توليد انرژى بسيج مى‏شوند، آزاد شدن اسيدهاى چرب از بافت چربى فوق العاده سريع مى‏گردند. اين امر براى افرادى كه ذخيره چربى آنها زياد و فوق العاده چاق هستند بهترين موقعيت حلّ كردن چربى‏هاى ذخيره خود مى‏باشد و اين انرژى بيشتر از طريق ورزش، راه رفتن سريع، حركات تند، دويدن به مقدار زياد صرف خواهد شد.

چربى‏هاى اضافى مخصوصا چربى‏هاى اشباع شده مانند درخت در مسير عروق ريشه دوانيده و به تدريج بزرگ مى‏شود و عروق را تنگ مى‏نمايد مانند بزرگ شدن ريشه گياه در يك بطرى.

زياد شدن چربى و رسوب آن در عروق موجب گرفتگى رگ‏هاى غذادهنده قلب مى‏شود.

مطالب تصادفی:

راهکارهایی جهت کاهش چربی شکمی

در چه شرایطی حجامت ممنوع است؟

كلسترول و تری گلیسیرید ،دو چربی خون معروف بدن

ساير مطالبي که شايد از خواندن آنها لذت ببريد!

مطالبي که در ذيل مشاهده ميکنيد نزديک ترين مطالب از لحاظ محتوايي به مقاله اي است که آنرا مطالعه کرديد...

    شما هم نظر بدهید...

لطفا با شماره 02333433400 تماس بگیرید تا راهنمایی انجام بشه...

ادمین

لطفا با شماره 02333433400 تماس بگیرید تا راهنمایی انجام بشه...

ادمین

لطفا با شماره 02333433400 تماس بگیرید تا راهنمایی انجام بشه...

ادمین

در خبرنامه بیتفا عضو شوید!

با عضویت در بیتفا، آخرین نوشته‌های بیتفا، پیشنهادهای ویژه و برخی مطالب آموزشی را در ایمیل خود دریافت کنید.

محبوب ترین مطالب

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید...

طراحی و کدنویسی این سایت تماما با تیم بیتفا بوده و هرگونه کپی برداری حرام بوده و مورد رضایت ما نمی باشد. جهت خرید قالب تماس بگیرید.

09370245225

b i t f a c o @ g m a i l . c o m